Ciasteczka ryżowe (także w wersji bezglutenowej)
Z odrobiną dżemu wyglądają wyjątkowo smakowicie. Pełni on nie tylko rolę dekoracyjną, ale też dopełnia smak ciasteczka. Dzięki dżemowi z czarnej porzeczki jest dobrze wyważony. Słodycz z delikatną kwaskową nutą owocu. Pyyyszności!
Składniki:
Kasia 200g (niecała kostka)
3 całe jaja
1 kleik ryżowy (może być bezglutenowy) - 160g
4 łyżeczki kokosu (wiórki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
dżem z czarnej porzeczki (niskosłodzony)
Wszystkie składniki (z wyjątkiem dżemu oczywiście) dokładnie mieszamy. Najlepiej mikserem. Następnie pomagając sobie łyżką robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. z podanych składników powinno wyjść ok. 26-28 sztuk. Ważne, by zachować większe odległości, bo z kulek w trakcie pieczenia czasem wypływa margaryna. Unikniemy posklejania. Na środku każdego ciasteczka drążymy otwór za pomocą, np. uchwytu noża stołowego. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika otwory w jeszcze ciepłych ciasteczkach wypełniamy dżemem. Aż po brzegi.
Smacznego!
P.S. Ważne, by studząc wypieki nie przykrywać ciasteczek zbyt szczelnie. Będą dzięki temu bardziej chrupiące.
Fajny pomysł, ale mam kilka pytań: ile to jest 1 kleik? 250g, 150g? 4 łyżki kokosa - wiórki czy tłuszcz? A i a zamiast margaryny masło wolę :D
OdpowiedzUsuńDzięki za pytania, faktycznie warto to doprecyzować. Ja kupuję kleik firmy Nestle, który ma 160g. Trochę nietypowo, dlatego wskazuję na markę. Ewentualnie można kupić inny większy i kombinować z proporcjami. Kokos - koniecznie wiórki! Jeśli chodzi o masło, trudno mi powiedzieć jak to wyjdzie, czy nie będą zbyt kruche, nigdy nie próbowałam. Ale będę wdzięczna za informacje, jak wyszły z masłem :)
OdpowiedzUsuńPrzepis natychmiast podchwytuję, moje dzieciaki będą zachwycone. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na relacje po upieczeniu ;)
Usuńwyglądają pysznie, aż mam ochotę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. Uwielbiam lekkie przekąski, a ciastka z mąki innej niż pszenna czy żytnia, mają wyrazisty smak. Uwielbiam takie jedzenie.
OdpowiedzUsuńBardzo czesto robię te ciasteczka, wszyscy je uwielbiają.
OdpowiedzUsuńwyglądają po prostu przepysznie, w weekend zabieram się do pieczenia! :)
OdpowiedzUsuń28 year old VP Sales Shane Doppler, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like Claire Dolan and Skateboarding. Took a trip to Monarch Butterfly Biosphere Reserve and drives a A3. Polecane do przeczytania
OdpowiedzUsuń